Centenarul Marii Uniri, salutat oficial în statele americane Nebraska, Texas și Illinois

Ambasada României în SUA anunță că guvernatorul de Nebraska, Pete Ricketts, a proclamat anul 2018 ca fiind Anul Centenarului României în statul pe care îl conduce. ”În acest sens, Pete Ricketts a emis o proclamație prin care salută celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918 de către România. Statele Unite și România împărtășesc o prietenie adâncă și de lungă durată și un parteneriat strategic construit în jurul valorilor democratice, legăturilor istorice și a angajamentului comun pe calea asigurării securității transatlantice și a prosperității reciproce, se arată în textul proclamației”, după cum mai transmite ambasada noastră. ”Documentul menționează legăturile strânse dintre România și statul Nebraska în ceea ce privește comerțul, programele educaționale și antreprenoriatul. Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat proclamaţia statului Nebraska, arătând că România este onorată de mesajul guvernatorului Pete Ricketts. Ambasadorul român a transmis guvernatorului statului Nebraska recunoștința țării noastre față de sprijinul acordat de Statele Unite în urmă cu o sută de ani pentru realizarea Marii Uniri de la 1918, accentuând rolul important pe care președintele Woodrow Wilson l-a jucat prin cele paisprezece puncte ale planului său de instaurare a păcii după încheierea Primului Război Mondial. Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu al Ambasadei României la Washington de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 191”, au mai comunicat răspunzătorii MAE din capitala americană.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, este primul oficial american care a emis o proclamație dedicată Centenarului Marii Uniri, punctând că „lumea s-a schimbat pentru totdeauna odată cu unirea României din 1918 şi proclamarea unei naţiuni moderne, democratice şi suverane”, după cum se arată în document. Guvernatorul de Illinois, Bruce Rauner, a emis, de asemenea, o proclamaţie oficială prin care felicită România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. “Marea Unire a Românilor a dus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertății, democrației, economiei libere și progresului social”, este inserat în proclamația guvernatorului Rauner.

Statul Illinois este al șaselea cel mai populat stat american, cu peste 12 milioane de locuitori și un produs intern brut care îl situează pe locul 5 între statele americane. Comunitatea românilor americani din statul Illinois este una dintre cele mai vechi din Statele Unite, prima organizație a acestora fiind înființată în 1907, sub denumirea de “Speranța”, iar în 1911 a apărut primul ziar de limbă română, “Libertatea”. În 1975, primarul orașului Chicago, Richard J. Daley, a declarat ziua de 10 mai, zi națională a românilor.

Principalii factori de coeziune comunitară sunt reprezentaţi de bisericile româneşti înfiinţate de-a lungul timpului și de Consulatul General al României din Chicago. De asemenea, în Illinois se află o serie de asociații și organizații culturale românești precum și organizații mass-media de limbă română.

Texas este al doilea cel mai mare stat american din punct de vedere al teritoriului, populaţiei şi dimensiunii economiei, cu o populaţie de 28,3 milioane locuitori şi un produs intern brut de aproximativ 1,6 trilioane dolari. Comunitatea românilor americani din statul Texas este numeroasă, făcându-se remarcată prin calitatea profesională a membrilor săi, încadraţi în special în companii recunoscute în domeniul energetic, dar şi în cadrul instituţiilor administraţiei locale, spitalelor şi universităţilor din zonă. Principalii factori de coeziune comunitară sunt reprezentaţi de bisericile româneşti care au fost înfiinţate de-a lungul timpului în zona principalelor oraşe din Texas, dar şi de cele două consulate onorifice din Dallas şi Houston.

Statul Nebraska este unul dintre statele americane cu industria agricolă cea mai avansată și a cincea cea mai mică rată a șomajului din SUA. A fost admis ca cel de al 37-lea stat în cadrul Statelor Unite în 1867, fiind singurul cu legislativ unicameral și democrație non-partizană, în care sunt votați candidați a căror apartenență politică nu este precizată pe buletinul de vot, o măsură adoptată în 1937 ca mijloc de promovare a eficienței costurilor și a transparenței guvernamentale. Sursa: Ambasada României în Statele Unite ale Americii.