Guvernatorul statului Michigan a emis o proclamație de felicitare a României cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Guvernatorul statului Michigan, Rick Snyder, a salutat trecerea a 100 de ani de la Marea Unire printr-o proclamație în care remarcă realizările României și faptul că țara noastră este un prieten apropiat, de încredere și partener al Statelor Unite. “Legăturile dintre statul Michigan și România s-au dezvoltat și sunt din ce în ce mai diverse datorită extinderii comerțului bilateral, a programelor educaționale și a comunității deschise de tineri americani și români care se angajează liber în inovație și antreprenoriat”, se arată în textul proclamației.

În documentul emis ca un “omagiu special” adus României și românilor, este remarcată și contribuția românilor-americani la dezvoltarea societății americane, prin “talentul, energia, creativitatea și moștenirea culturală” a acestora.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a salutat proclamația guvernatorului Rick Snyder, căruia i-a transmis faptul că țara noastră este profund onorată de gestul simbolic de marcare a Centenarului României. Ambasadorul român a ținut să sublinieze recunoştinţa României faţă de sprijinul acordat de Statele Unite pentru realizarea Marii Uniri de la 1918 şi rolul major jucat de preşedintelui american Woodrow Wilson, în urmă cu 100 de ani.

Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu, al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918. Statul Michigan este cel de al șaptelea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamație specială.

Informații suplimentare:

Statul Michigan este supranumit Statul Marilor Lacuri, datorită așezării sale în regiunea nord-americană a Marilor Lacuri. Lacul Michigan este singurul lac aflat în întregime pe teritoriul SUA, celelalte fiind traversate de granița canadiano-americană.

Deși capitala statului este orașul Lansing, zona metropolitană Detroit este cea mai populată, fiind una dintre regiunile cele mai numeros populate și cu o economie dezvoltată din Statele Unite. Detroit este binecunoscut pentru industria sa auto, în oraș având sediile centrale mari producători auto din SUA, unul dintre aceștia, Ford, fiind și un investitor activ și consistent în România.

În statul Michigan se află una dintre cele mai vechi și mai mari comunități de români, fiind una dintre zonele de destinație ale primelor valuri de imigranți români, care au început să se stabilească în SUA începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea. Principalii factori de coeziune comunitară sunt reprezentaţi de numeroase biserici româneşti care au fost înfiinţate de-a lungul timpului, dar şi de Consulatul General Onorific al României din Detroit.

Conform volumului “Românii americani de la Marile Lacuri”, de Ștefan Străjeri, în 1909 s-a înființat, în Michigan, prima asociație culturală românească, “Deşteaptă-te Române”, iar în 1912 membrii ei au votat înfiinţarea primei biserici ortodoxe româneşti. Un scop important al asociației era sprijinirea luptei politice a românilor pentru realizarea Marii Uniri. Printre realizările societăţii se numără sala socială “Casa Română”, care a găzduit în 1924 o conferinţă a matematicianului Gheorghe Ţiţeica, apoi un concert al lui George Enescu în timpul turneului american din 1929 şi o conferinţă a lui Nicolae Iorga în 1930.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii